Poziv nastavnicima, saradnicima i studentima da prisustvuju Erasmus+ info danu

u cilju promocije Erasmus+ programa međunarodne kreditne mobilnosti i postavljanja Univerziteta u Sarajevu na mapu traženih visokobrazovnih institucija kada je mobilnost u pitanju, dana 21. februara 2017. godine, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu s početkom u 14:00 sati održati će se informativni dan, gdje će biti predstavljen Erasmus+ program (međunarodnu kreditnu mobilnost), aktuelne ponude za studente, nastavnike i saradnike, te upustva oko pripremanja potrebne dokumentacije.

Dodatne informacije o aktuelnim ponudama Erasmus+ programa, se mogu naći na linku: http://www.erasmus-unsa.ba/konkursi/

Upute o prijavi, kao i rokovi za prijavljivanje su dati na:  http://www.erasmus-unsa.ba/outgoing/

 

Ljetna škola: „Comparative Public Health: Serbia and Bosnia and Herzegovina ‒ International Program Development“ - saradnja Univerziteta u Sarajevu i Northwestern Univerisity, USA

U periodu od 18.07 do 12.08 2016. u Sarajevu će se održati Ljetna škola „Comparative Public Health: Serbia and Bosnia and Herzegovina ‒ International Program Development (IPD)“  u saradnji sa Northwestern University, SAD i Univerziteta u Sarajevu.

Medicinski fakultet, glavni partner koordinator, Filozofski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija kao članice Univerziteta u Sarajevu i Northwestern University (Evanston, Illinois, USA) će realizirati Ljetnu školu Projekta pod nazivom „Comparative Public Health: Serbia and Bosnia and Herzegovina ‒ International Program Development (IPD)“.

Kurs se organizira i realizira isključivo za studente Northwestern Univerziteta, a ove godine školu pohađa 12 američkih studenata Northwestern Univerziteta.

Zvanični jezik škole i kurseva je engleski. Nastavni kadar je odabran saradnjom Sarajeva i Program koordinatora Northwestern Univerziteta. Program se sastoji od četiri kursa, dva u Beogradu (4 sedmice) i dva u Sarajevu (4 sedmice).  

 

Informacije o programu

“Northwestern’s Comparative Public Health: Serbia and Bosnia-Herzegovina program” obuhvata osnove sistema zdravsta i zdravstvene politike u bivšoj Jugoslaviji i specifične izazove javnog zdravstva u post-socijalističkom i post-konfliktnom društvu. Kursevi će omogućiti da studenti razvijaju mogućnost nijansiranja i poređenja novije istorijske  i relevantne socijalne, društvene i političke odrednice zdravstva u regiji.

 

Struktura kursa i raspored

1.  Slavenske civilizacije: Historija, kultura i politika Bosne i Hercegovine

  • Ponedjeljak, 18. 07. 2016.  -  Petak 29.07.2016.
  • Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu

        od 9.00 – 12.00. Sala za seminare Katedre za Fiziologiju čovjeka

Voditelj kursa: Prof dr. Sanjin Kodrić; Filozofski fakultet UNSA, Voditelj Centra za naučnoistraživački rad i stručne aktivnosti. Predavači: Nastavno osoblje Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu

 

2.  Javno zdravstvo i mentalno zdravlje

  •  Ponedjeljak, 01.08. – Petak, 05.08.

Venue: Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, Jagomir i  Dom zdravlja Vrazova

  •  Ponedjeljak 08. 08 – Petak 12. 08.
  •  Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, Jagomir (08. 08 i 09.08.) i NVO Krila nade (10., 11. I 12. 08.)

Voditelj kursa: Doc. Dr. Emina Kiseljaković, Prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta UNSA.  Predavači: Nastavno osoblje Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu

 

Informacije o kursu se mogu pogledati i na http://www.ipd.northwestern.edu/study-abroad/explore/europe/public-health-serbia-bosnia-herzegovina.html

 

Prezentacija američkih programa obrazovnih bilateralnih razmjena

 

U okviru redovne informativne kampanje predstavnici Američke ambasade i Ureda za odnose s javnošću prezentirat će ponudu američkih programa obrazovnih bilateralnih razmjena u petak 27. maja 2016. godine u 11:00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (sala senata).

Tom prilikom će zainteresirani moći dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima nastavka studija u SAD-u te o otvorenom natječaju Fulbrightovih i ostalih akademskih programa koje kontinuirano nudi i u potpunosti finansira Vlada SAD-a, a koje administrira uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i njenog Odjela za odnose s javnošću, pododjel za obrazovanje i kulturu.

Također, bit će predstavljena i američka organizacija „Education USA“ i programi koje nudi. U okviru prezentacije svoja iskustva će sa prisutnima podijeliti bivši stipendisti Fulbright programa iz BiH, kao i američki stipendisti Fulbright programa koji trenutno borave na organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu.

US Embassy supported Academic Exchange Programs Flyer